HOME / KENNISBANK / Complex Parallelweg eerste met ledverlichting

Complex Parallelweg eerste met ledverlichting

26-01-21

De kunstgrasvelden op het voetbalcomplex aan de Parallelweg in Steenwijk zijn sinds kort voorzien van hypermoderne LED-veldverlichting.

„Realistisch bekeken kon het ook bijna niet anders, het vervangen van de energievretende oude veldverlichting door dit technische hoogstandje”, menen wethouder Bram Harmsma (gemeente), penningmeester Harry Woldman van Steenwijker Boys en clubman Martijn Strijker van Olde Veste, die dit duurzame project in voortvarende eensgezindheid tot een einde hebben gebracht.

De gasconvectielampen die de velden 1 en 2 tot voor kort verlichtten, worden niet meer gemaakt. Daarnaast zorgt de nieuwe LED-verlichting voor 70 tot 73 procent energiebesparing mét een veel hogere lichtopbrengst. „Binnen een aantal jaren is de investering eruit, dat is zeker. Dit is een investering voor vijftien jaar. Binnen een jaar of zeven zijn de clubs uit de kosten.”

‘Ouwe slurpers’

„We moeten zo snel mogelijk van die ouwe (energie)slurpers af”, zegt de wethouder. Hij rept ook over de zeer substantiële besparing, zowel voor het milieu als voor de gemeentelijke portemonnee en de beide voetbalkassen. „Het is een prima voorbeeld hoe (voetbal)clubs kunnen samenwerken op het gebied van duurzaamheid en besparing op energieverbruik. Deze dingen kunnen tien jaar extra rendabel zijn. Dit is een win-win-win-situatie, zowel voor de gemeente Steenwijkerland als voor Steenwijker Boys als voor Olde Veste. Ik hoop dat meer verenigingen zich hierover gaan oriënteren.”

Geschrokken

Olde Veste is zo’n anderhalf jaar met dit proces bezig geweest, nadat zij jaren achtereen waren geschrokken van de hoge energierekeningen. Het leidde tot de oprichting een kleine commissie verduurzaming, met daarin naast Strijker, de bestuursleden Henk Zwoferink en Benno Hellinga. Zij kwamen in contact met de Groene Club, die Olde Veste door middel van een energiescan de juiste richting wees. Het was niet alleen een energiebesparingsverhaal: ook bleek dat de lichtopbrengst van die oude gasconvectielampen ver onder de maat was, tegen hoge kosten.Strijker: „De kwaliteit werd beduidend minder, dat merkte je echt op het veld. Soms zag je de bal niet meer, er waren heel veel donkere plekken en de laatste jaren steeds meer uitval. Er zijn wedstrijden geweest die werden gestaakt omdat de verlichting het niet meer deed.” De nu vervangen verlichting produceerde 120 lux, terwijl de eis van NOC*NSF is dat er tijdens wedstrijden 200 lux verlichting moet zijn. Tijdens trainingen staat de lichtsterkte standaard op 60 procent, dat kan verlaagd worden naar 40 procent maar met hetzelfde gemak worden opgeschaald naar 100 procent, ofwel 200 lux.

Alle oude veldverlichting is eigendom van de gemeente, het nieuwe wordt eigendom van Olde Veste, met opstalrecht. Het een en ander is in gezamenlijkheid bekostigd door Olde Veste en Steenwijker Boys, er kwam een bijdrage van de gemeente en nog een subsidie.

Samenwerking

Het project kreeg echt een boost door de samenwerking van de beide voetbalclubs. Woldman en Strijker: „Uiteindelijk zijn we met een complete casus naar de gemeente gegaan: wij willen graag de veldverlichting verduurzamen, Olde Veste betaalt dit bedrag, Steenwijker Boys betaalt dit bedrag, we hebben dit aan subsidie en verwachten dit bedrag van jullie. Uiteindelijk wordt de gemeente daar ook beter van, want die betaalde ook een significant bedrag aan onderhoudskosten. Er werden wat bedragen naast elkaar neergelegd en geconcludeerd dat de gemeente financieel zeer onverstandig bezig zou zijn als ze hier niet in mee zouden gaan.” Woldman: „De gemeente moest of investeren in de huidige verlichting of in de nieuwe. Ze kozen voor het laatste en daarom zijn ze nu overal van af. Olde Veste heeft het allemaal opgezet, Steenwijker Boys ondersteunde dat, de gemeente heeft daar een regeling mee getroffen, klaar. Lichtmasten zijn nu niet meer van de gemeente, het onderhoud dus ook niet meer.”

Verduurzaming

Beide clubs gaan verder met verduurzaming van hun complexen. Olde Veste legt 125 tot 150 zonnepanelen op zijn gebouwen, Steenwijker Boys onderneemt soortgelijke stappen. Strijker namens Olde Veste: „Het vervangen van de verlichting en de aanschaf van zonnepanelen zal erin resulteren dat wij als vereniging straks meer stroom opwekken dan verbruiken.”

Deel bericht:

Meer lezen

Welke LED sportveldverlichting geeft de mooiste gelijkmatigheid?

Lees meer

Verlichtingsspecialist LI sports en Duitse Siteco slaan handen ineen in het verlichten van sportaccommodaties

Lees meer

Dark Licht maakt een einde aan lichthinder en -vervuiling

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!