HOME / KENNISBANK / 7 voordelen van ledverlichting op een voetbalveld

7 voordelen van ledverlichting op een voetbalveld

08-06-20

Veel voetbalverenigingen hebben te maken met teruglopende financiële middelen door dalende sponsor- en contributieinkomsten en lagere kantinebestedingen. Daar komt bij dat veel voetbalverenigingen te kampen hebben met oplopende exploitatiekosten door veroudering van de accommodatie, gestegen energietarieven en verouderde verlichting.

Het is dan ook enorm interessant om als sportvereniging te onderzoeken hoeveel er bespaard kan worden door over te stappen op ledverlichting. In dit artikel vergelijken we conventionele verlichting met ledverlichting, zodat u beslagen ten ijs komt voordat u uw huidige verlichting laat vervangen.

Vervangen van voetbalveld verlichting: led of toch conventioneel?
Hoeveel kunt u besparen? Om in kaart te brengen of verduurzaming voor uw voetbalvereniging zinvol is, is het allereerst belangrijk dat u inzicht heeft in uw jaarlijkse kosten op het gebied van gas, water en elektriciteit. Inzicht in deze zaken helpt om duurzaam te denken en handelen.

Voordelen van goede verlichting bij het voetbalveld
Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor led-sportveldverlichting. Eén van de bekendste voordelen is de energiebesparing, maar er schuilt nog veel meer achter ledverlichting. We zetten een aantal voordelen op een rij.

 1. Energiebesparing

Veel sportverenigingen hebben te maken met hoge energiekosten. Logischerwijs is led hier erg aantrekkelijk. De terugverdientijd van de ledverlichting wordt bepaald aan de hand van de energiebesparing, levensduur en aanschafkosten. Gemiddeld genomen besparen sportverenigingen minstens tussen de 30% en 40% door over te stappen naar led.

 1. Minder onderhoud

De binnenzijde van conventionele verlichting raakt snel vervuilt, onder andere door de vele warmte die deze lichtbronnen afstoten. Gemiddeld genomen moeten conventionele sportverlichting armaturen elke 2,5 jaar worden schoongemaakt. Vaak zijn dan de lichtbronnen ook aan vervanging toe, bij led is dat wel anders (zie punt 3).

Het onderhoud en vervangen van conventionele lampen vergt veel tijd. Dat brengt kosten met zich mee. Led-armaturen behoeven na installatie vrijwel geen onderhoud. Vaak zijn de behuizingen stofdicht en de led’s stoten nauwelijks warmte af.

 1. Langere levensduur

Hoelang gaat een led-sportveldverlichtingsarmatuur mee? Dit is mede afhankelijk van het armatuur, led-chip en driver. Goedkoop is vaak duurkoop, ook in het geval van sportveldverlichting. Het zou zonde zijn als u investeert in ledverlichting en de verlichting het te vroeg begeeft, waardoor de terugverdientijd niet wordt gehaald. Let daarom ook, naast de opgegeven levensduur, op de LB-normering van het armatuur.

Gemiddeld genomen gaan led-armaturen voor sportveldverlichting minstens 50.000 branduren mee. De meeste armaturen hebben een temperatuur-resistentie van +60 tot -40, zodat het Nederlandse weer niet nadelig van invloed is op de levensduur van de lampen.

 1. Hogere lichtkwaliteit

U wilt niet dat er hinder ontstaat als gevolg van te weinig licht of een onregelmatige lichtsterkte. Daarnaast is ook de lichtkeur van belang. Een hogere lichtkleur (bijvoorbeeld rond de 5000K) schijnt beter te zijn voor het leveren van sportprestaties. Daarnaast is een goede gelijkmatigheid van belang, liefst gemiddeld rond de 0,7. Uw led-leverancier kan Dialux gebruiken om de gelijkmatigheid en de juiste hoeveelheid lux op het veld inzichtelijk te maken.

 1. Subsidiemogelijkheden

Een ander voordeel van ledverlichting voor uw voetbalvereniging is de mogelijkheid tot subsidie. Hierdoor kunnen de aanschafkosten verder worden verlaagd en zodoende de terugverdientijd ingekort. Heeft u vragen over subsidie voor led-sportveldverlichting? Wij helpen u graag!

 1. Direct gebruiken

Ledverlichting springt direct aan en kan branden op vol vermogen. Dus geen opwarmtijd en geen pieken in het stroomverbruik. U kunt meteen gebruik maken van de volle lichtsterkte.

Tevens is er ook geen afkoelperiode. Dus als iemand per ongeluk de verlichting uitschakelt kunt u deze moeiteloos direct weer aanzetten, met conventionele verlichting is dat niet het geval.

 1. Dimbaar

Moeiteloos schakelen van trainingsverlichting naar wedstrijdverlichting? Met led-sportveldverlichting voor uw voetbalveld is dat mogelijk. Door bovendien gebruik te maken van dimfuncties kunt u logischerwijs nog meer besparen op uw energiekosten.

Conventionele voetbalveldverlichting of led-voetbalveldverlichting?

Met de blik op de toekomst is het verstandig om nu over te gaan op duurzame ledverlichting. U profiteert dan in veel gevallen van de subsidieregeling omdat u duurzame maatregelen treft. Daarbij is de lichtkwaliteit beter, gaat de verlichting langer mee én u bespaart op onderhouds- en energiekosten.

De verlichting vervangen voor led

Indien u met ons in zee gaat voor het overstappen op duurzame ledverlichting voor uw voetbalvereniging, volgen er een aantal stappen:

 1. Lichtscan

Middels een lichtmeting wordt uw huidige verlichttingssituatie helder in kaart gebracht. Hierna wordt de lichtmeting omgezet tot een adviesrapport met lichtberekeningen voor de verlichting op het veld. Hiermee krijgt u inzicht in de besparingsmogelijkheden via de meegeleverde besparingscalculaties.

 1. Lichtplan op maat

Hierna volgt een lichtplan op maat, inclusief (3D-)sfeerimpressie en een projectering. Hiermee heeft u direct inzicht in de lichttechnische aspecten van de aangeboden verlichting. Onder andere wordt rekening gehouden met gelijkmatigheid en voldoende licht op het voetbalveld.

 1. Offerte

Op basis van de lichtscan en het lichtplan krijgt u een offerte aangeboden. De kosten voor de led-armaturen en installatie zijn afzonderlijk opgenomen.

 1. Technische schouwing

Indien u akkoord gaat met de technische schouwing wordt een technische schouwing uitgevoerd om te controleren of de offerte technisch en financieel haalbaar is.

 1. Programmering en montage

Vervolgens wordt gestart met het inplannen, monteren en programmeren zodra de offerte akkoord is.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kosten van led-sportveldverlichting? Wij helpen u graag verder. Bel 0113 - 405 806 of vul ons contactformulier in.

Deel bericht:

Meer lezen

Welke LED sportveldverlichting geeft de mooiste gelijkmatigheid?

Lees meer

Verlichtingsspecialist LI sports en Duitse Siteco slaan handen ineen in het verlichten van sportaccommodaties

Lees meer

Dark Licht maakt een einde aan lichthinder en -vervuiling

Lees meer

Op de hoogte blijven?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!